داستان سلولهای بنیادی : امروز تحقیق، فردا بهبود

 

کارهای تحقیقاتی اخیر بروی سلولهای بنیادی امید تازه ای دربیماران ناعلاج و بیماران خاص دمیده است. تحقیقات پزشکی دریچه جدیدی بر ترمیم ، تشکیل مجدد یافت و رشد ارگانهای جدید گشوده است.

در حال حاضر محققین توانسته اند به بهبود زخم پای دیابتی بوسیله سلولهای بنیادی جنینی امیدوار شوند در حقیقت بیماری دیابت باعث سریعتر شدن روند پیری در سلولهای بدن می شود.محققین می گویند اگر زخمی در جنین ایجاد شود بدون بجا ماندن هیچگونه اثر (scar)  در هنگام تولد بر طرف می شود.

آنها معتقدند با پیوند سلولهای جنینی به محل زخم پای دیابتی می توان به بهبود این گونه زخم ها در بالغین پرداخت،اما آیا این کار بدون آسیب رسیدن یه جنین امکان پذیر است؟

در حال حاضر این موضوع یکی از برجسته ترین موضوعات تحقیقاتی درزمینه درمان بروش پیوند با  سلولهای جنینی است که در آینده نزدیک ، شاهد نتایج شگفت انگیزی در مورد آن خواهیم بود.

رتینوپاتی یکی دیگر از عوارض دیابت است دیابت با اثربروی سلولهای شبکیه در چشم می تواند در نهایت به کوری منجر شود، این وضعیت مشابه اثر افزایش سن بر ترمیم ماکولا است سلولهای بنیاد ی می توانند سبب ترمیم و تولید مجدد سلولها در چشم گردند در حال حاضر بیش از 500 هزار مورد کوری بعلت از بین رفتن ماکولا با افزایش سن  «age-related macular degenerationدر امریکا ثبت گردیده است بعلاوه 25 میلیون امریکایی دیگر از کوری حاصل از دیابت در آینده diabetes- future blindness رنج می برند تمامی این موارد موقعیت هایی است که نیاز به درمان بوسیله سلولهای بنیادی را می طلبد.ایده درمان بوسیله سلولهای بنیادی زیاد دور از ذهن نیست ، زیرا در حال حاضر دانشمندان توانسته اند بوسیله سلولهای بینادی موجود ، به تولید مثانه انسان بپردازند،اگر چه مثانه یکی از ساده ترین ارگانهای بدن محسوب می شود. سال گذشته محققین در آزمایشگاه بوسیله سلولهای قلب نوزاد موش صحرایی تازه متولد شده موفق به پرورش قلبی تپنده شدند این اولین اثبات در تولید یک ارگان یا عضو کامل بوسیله سلولهای بنیادی بود.

 آیاتولید سایر ارگانها امکان پذیر نیست ؟ برای مثال درمشکلات کلیوی تکنولوژی پزشکی،بزودی قادر به تولید کلیه ای جدید خواهد شد،کلیه جدید بیمار را از انجام دیالیز نجات خواهد داد. در سال 2007 دکتر برت (Richart Burt)  و همکارانش استفاده از سلولهای بنیادی د ردرمان بیماران دیابتی نوع یک را گزارش کردند آنها با استفاده از سلولهای مغز استخوان خود بیمار و پیوند آنها به پانکراس و سرکوب شدید سیستم ایمنی به رشد سلولهای بتا که تولید کننده انسولین در پانکراس است دست یافتنند  و با اندازه گیری مقدار c پتپبد توانستند  میزان تولیدانسولین را در این بیماران قبل و بعد از پیوند مقایسه کنند . البته این خطر که سیستم ایمنی کلاً سرکوب شود   (suppress) خطر بزرگی است و بهمین علت کمیته اخلاق پزشکی در امریکا از ادامه این تحقیقات در امریکا جلوگیری کرده است دکتر برت امیداوار است بتواند کار خود را در برزیل ادامه دهد.

 مرزهای پزشکی برای تحقیقات بروی سلولهای بنیادی گشوده و بی نهایت است هنوز  در مورد ایمن بودن روش های درمانی با سلولهای بنیادی و نتایج درمان درزمانهای طولانی تردید هایی وجود دارد. محققین مجرب در این زمینه به خطر ایجاد سرطان در روش های درمانی سلولهای بنیادی آگاه هستند، بدون تحقیق در این زمینه به مفید یا مضر بودن این روشهای درمانی در درمان بیماریها پی نخواهیم بود، در حال حاضر این علوم در حد تحقیق است و تا زمانیکه FDA نتایج این آزمایشات را تائید نکند نمی توان از آن بعنوان روش درمانی نام برد و ما همچنان در رازگشایی این علم جدید شگفت زده ایم.

منبع:

http://www.healthcentral.com/diabetes/c/49841/68162/repair-tomorrow/pf/